1. Taweret
La prima vedere, zeiţa Taweret pare a fi compusă din mai multe părţi de animale. Aceasta are corpul şi capul precum cele ale unui hipopotam gestant care stă pe picioarele din spate, coada unui crocodil, iar membrele sunt asemănătoare cu cele ale unei leoaice, uneori pe suprafaţa lor aflându-se faţa unei femei, notează History Extra. Gura sa este întredeschisă, din interiorul căreia se pot vedea colţii ascuţiţi, deseori pe cap poartă o perucă lungă. În timpurile străvechi, Taweret proteja femeile în timpul naşterii, zeitatea avea rolul de a speria spiritele rele care le-ar fi putut face rău copilului şi mamei.
Deşi nu a avut un templu imens ridicat în onoarea ei, imaginea ei apărea pe pereţi, paturi şi recipientele pentru cosmetice din casele egiptenilor. Aceleaşi părţi ale animalelor, dar poziţionate diferit pot fi regăsite şi la zeiţa Ammit cea care ,,îi mânca pe cei condamnaţi”.
2. Bes
Bes era un alt zeu care proteja familia, mama şi copilul. În mare parte zeul arăta precum un pitic cu un corp umflat şi o limbă proeminentă. Bes era întruchipat fie ca om, în întregime, sau jumătate om jumătate animal. Uneori avea coamă, o coadă de leu şi perucă, iar în mână avea fie o tamburină, o tobă sau un cuţit.
Deseori Bes proteja oamenii împotriva şerpilor. Însă rolul său primar era de dansator şi muzician, atuuri pe care le utiliza pentru a alunga spiritele rele în timpul naşterilor, a copilăriei, în timpul actelor sexuale sau a somnului. Imaginea sa se afla pe pereţii dormitoarelor oamenilor din toate clasele.
3. Neith
Neith este o luptătoare sau o vânătoare. Ea era întruchipată ca având corp uman şi chel, purta o coroană şi căra după sine un arc cu săgeţi. Ea deţinea titlul de ,,mamă a zeilor” şi era identificată ca fiind forţa prezentă la începutul lumii, uneori fiindu-i atribuită crearea copiilor. Neith era venerată în tot Egiptul, dar era deseori asociată cu oraşul Sais (Sa el Hagar din zilele noastre).
4. Aton
Aton era un zeu întruchipat sub forma unui ,,disc solar”. Acesta se afla pe cer deasuprea familiei regale, oferindu-le simbolul vieţii. Zeitatea a primit admiraţia faraonului Akhanaten (1352-1336 î.Hr) care dorea să implementeze în Egipt credinţa monoteistă doar în Aton.
5. Sekhmet
Multe persoane sunt familiare cu zeiţa Hathor, protectoarea mamelor, a culturilor şi a dragostei. Însă aceasta se transforma în Sekhmet atunci când era nervoasă. Sekhmet era o leoaică ce scuipa foc pentru a proteja Egiptul de inamici. Atunci când zeul soarelui, Ra, a aflat că oamenii din Egipt complotează împotriva lui a trimis-o pe Sekhem, fiica sa, pentru a-i ucide.
6. Khepri
Khepri era cea care ,,se transforma în om” la răsăritul soarelui. Deseori este înfăţişată sub forma unui gândac. Aceasta era variantă divină a scarabeului al cărui obicei era să împingă o bilă mare de bălegar, oamenii din Antichitate comparându-l cu scarabeul celest care împinge soarele pe cer.
Abilitatea scarabeului de a se regenera l-a transformat în cea mai purtată amuletă din Egipt.
7. Renenutet
Renenutet era o zeiţă sub forma unei cobre. Ea putea să crească aproximativ trei metri în lungime, iar în cazul în care era ameninţată sau enervată putea să-şi ridice o treime din corp de la sol. Astfel femeia cobră era utilizată ca un gardian regal. Imaginea sa era prezentă pe mumii, pe oale şi amulete.
8. Geb
În majoritatea mitologiilor, zeul fertilităţii pământului era deseori înfăţişat sub forma unei femei. Însă, în Egipt, pământul era un bărbat. Geb era un zeu al pământului care reprezenta atât fertilitatea pâmântului, cât şi construirea mormintelor. Zeul era atât resprectat, cât şi de temut. El era înfăţişat ca un om verde de pe spatele căruia creşteau grâne. Sub forma unui animal, Geb se transforma în gâscă sau în iepure.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: